Jak się pozbyć gryzoni z magazynu

W dużych zakładach i fabrykach, które zajmują się produkcją oraz przetwarzaniem żywności na prawdę ważna jest ochrona przed szkodnikami. Sanepid i inne instytucje na bieżąco monitorują, czy czystość jest zachowana i jeżeli już pojawia się jakiś problem, są gotowi zamknąć zakład. Pest control obejmuje wszystkie działania, które podejmuje się w firmie, ażeby chronić się przed gryzoniami, czy owadami.

W pewnych sytuacjach firmy informują na swoich stronach internetowych, jak bardzo przestrzegają norm, bo słusznie uważają to za swój atut. W ramach działań pest control testuje się, czy po podjęciu środków zaradczych liczba szkodników nie wzrosła lub czy nie przeniosły się w inne miejsce w firmie. Dziś istnieje sporo bezpiecznych metod pozwalających na zwalczanie gryzoni bez szkody dla produktów wytwarzanych w fabryce. Kiedy w firmie pojawia się problem ze szkodnikami, warto zwrócić się o pomoc do fachowców. Ci mają odpowiednie procedury i mogą na bieżąco wykonywać monitoring pest control. To z kolei zagwarantuje bezpieczeństwo na terenie firmy. Jeżeli szkodniki zostaną w pełni zwalczone, a jest to wysoce prawdopodobne, w firmie powinny zmodyfikować się procedury. Ich brak lub nieprzestrzeganie ich przez pracowników spowodowały, że na terenie zakładu pojawiły się insekty lub myszy. Firmy trudniące się zwalczanie szkodników, mogą oprócz tego przygotować audyt, który wskaże, co trzeba poprawić ażeby w przyszłości nie dochodziło do takich sytuacji. Najczęściej niezbędne są dodatkowe zabezpieczenia, przykładowo. siatki w oknach lub drzwi, które będą się same zamykać. W pewnych sytuacjach okazuje się, że szkodnikami nie są wyłącznie gryzonie, czy robaki. Na terenie zakładu w rynnach mogą zagnieździć się ptaki i wtedy sytuacja robi się dość poważna. Gniazda bowiem nie można zmarnować. Można tylko próbować przenieść je w inne miejsce a budynek zakładu zabezpieczyć tak, by w późniejszym czasie ptaki się nie zagnieżdżały na dachu. Ich odchody mogą stanowić zagrożenie epidemiczne biorąc pod uwagę na powstające w nich bakterie chorobotwórcze.

Zobacz także: ochrona przed szkodnikami.