Komory szokowe i kontenery mroźnicze

Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji sporo profesjonalnego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, można wytwarzać jedzenie na wszechstronną skalę i dostarczać je do sklepów na sporym obszarze bez ubytku jakości. Wszystkie maszyny wykorzystywane podczas produkcji żywności muszą przechodzić regularne testy i spełniać wyśrubowane normy, które stawia sanepid.

Komory szokowe to urządzenia, które pozwalają bardzo szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej. Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje bardzo szybko, żywność można przechowywać znacznie dłużej. Oprócz tego, szybkie zamrożenie sprawia, że zachowana zostaje tekstura, przykładowo. deserów lodowych i ciast. Podczas tradycyjnego zamrażania produkty tracą więcej wody a zatem zmniejsza się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa od 90 minut do dwie godzin. W tym okresie czasu temperatura produktów niweluje się wręcz z 90-95 stopni do odpowiednio dwie -3 stopni w sytuacji chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi samochodami wyposażonymi w kontenery mroźnicze. Te urządzenia wykorzystywane są nie tylko w transporcie lądowym, niemniej jednak również morskim. Oprócz tego, że w kontenerze jedzenie może być przewożone na dalekie odległości, może on również służyć jako mobilna chłodnia. Istnieje bowiem możliwość ustawienia go w dowolnym miejscu, na przykład. wówczas gdy chłodnie stacjonarne, zlokalizowane w halach magazynowych, będą przepełnione i wykorzystać z dużą dokładnością tak, jak każdą chłodnię. Innowacyjne chłodnie są energooszczędne, zatem nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej. Osoby zainteresowane posiadaniem takiego sprzętu mogą go zakupić lub wynająć. W obrocie znajdują się także komory szokowe i kontenery mroźnicze używane. Dbając o na ich wysoką cenę, popularny jest zakup tych urządzeń z drugiej ręki. Popyt na kontenery mroźnicze rośnie zwłaszcza latem. Wielu restauratorów decyduje się na wynajem takich urządzeń, by dostarczać klientom należycie schłodzone napoje.

Warto zobaczyć: komory szokowe.