Jak szybko schłodzić lub zamrozić gotowe dania

Jeśli ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, również ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Organizując duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Pełne szczęście schładzanie szokowe daje możliwość ugotowanie dań przedtem, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.

Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, albo stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia potrzeba schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, ale już w zakładzie przetwórczym niezbędne jest wykorzystanie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji albo firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak bardzo duże zamówienia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze odpowiedni sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobności szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje też możliwość ich mrożenia. Mrożenie szokowe, bardzo podobnie jak chłodzenie, następuje w bardzo niedługim czasie. Dzięki temu przygotowane dania lub półprodukty nie tracą swoich właściwości albo struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni gwarantuje, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i tworzyć kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na ostateczny wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki lub sprawiać złudzenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania oraz mrożenia potraw gwarantuje też, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je zbudować na bieżąco i w tym samym momencie sprzedawać. Całkiem inaczej, trafiałoby do klientów zepsute albo pozbawione smaku.

Więcej informacji: komora szokowego schładzania.